Muziek als instrument binnen PDL.
Waardevol contact door muziek in de zorg
Zowel voor de cliënt als voor jezelf. Door middel van muziek kunnen handelingen die stroef verlopen, makkelijker worden uitgevoerd. Je lijf reageert instinctief op muziek en de juiste muziek kalmeert de cliënt, waardoor beter contact met de cliënt kan worden gemaakt en jij je kunt focussen op het verlenen van goede zorg.
Met muziek communiceer je en kun je de gemoedstoestand van je cliënt verbeteren. Het verlenen van zorg verloopt soepeler, waardoor jij meer tijd overhoudt voor andere cliënten zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de zorg.
Verbeter het welzijn door beweging
Door beweging voelt iedereen zich beter. Datzelfde geldt voor mensen met dementie en andere ziektebeelden. “Horen we muziek, dan ontstaat vaak de drang om mee te bewegen waardoor de cliënt zich beter ontspant.
Maak je eigen werk leuker
Werken in de zorg kan soms zwaar zijn. Je hebt zo veel cliënten onder je hoede en je wil het voor hen allemaal zo goed mogelijk doen. Naast dat je waardevol contact kan hebben met je cliënten door het inzetten van muziek – waardoor de zorg aangenamer kan verlopen- is muziek ook een stimulans voor jou als zorgprofessional zelf. Want zeg nou eerlijk, muziek geeft kleur aan je dag.
Wat leer je?
– Hoe je muziek kan inzetten om echt in contact te komen met mensen met dementie
– Hoe je jouw cliënt, jezelf en iedereen in je omgeving gelukkiger maakt
– Hoe je muzikaal kunt communiceren en het kunt inzetten in de dagelijkse zorg
– Hoe je jouw muzikale en sociale vaardigheden kunt versterken
De deelnemers gaan onder leiding van de trainer met muziek aan de slag.
Toelichting wat muziek kan zijn of waar muziek inzit, en daarover met de deelnemers in gesprek en actief mee aan de slag.
Hoe kan je jezelf inzetten als muziekinstrument, om waardevol contact te maken met de cliënt.

Denk je aan werken in de zorg, dan denk je vaak aan verzorgen: cliënten helpen met de persoonlijke hygiëne, zorgen dat ze op tijd eten krijgen en het faciliteren van voldoende rust… Maar werken in de zorg is veel meer dan dat. Je wilt bijdragen aan de kwaliteit van iemands leven. En dat zit ‘m juist in de kleine dingen die je kunt toepassen op de werkvloer, zoals muziek.
Mariska Pool, oprichter van Stichting De Vrolijke Noot, zet zich in om muziek toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking en ouderen. Door jonge getalenteerde muzikanten in contact te brengen met zorgbehoevende mensen. En dat niet alleen – ze deelt haar filosofie en visie op muziek in de zorg ook namens BartN Trainingen in de training ‘Muziek Ont-Zorgt’ voor zorgprofessionals.
We spraken haar over muziek in de zorg en we kwamen op 4 belangrijke redenen om hier als zorgprofessional direct mee aan de slag te gaan.
“Iedereen voelt wat muziek met je doet. Met muziek raak je mensen.”
Muziek wordt herinnerd
Je zit in de auto en luistert naar de radio. Dan komt er een nummer op waar je een warm gevoel van krijgt. Ineens weet je het: dit nummer stond vroeger op repeat, toen je met je gezin op vakantie ging. Met warme en mooie herinneringen daaraan verbonden. Een glimlach is niet te onderdrukken.
Zo geldt dat voor iedereen: muziek wekt herinneringen, verhalen en emoties op. Bij mensen met dementie, is muziek één van de laatste dingen in het brein dat raakt. Het kan als zorgprofessional moeilijk zijn om contact te maken met iemand met dementie of Alzheimer, maar muziek kan je daarbij helpen.
Waardevol contact door muziek in de zorg
Zowel voor de cliënt als voor jezelf. “Handelingen die stroef verlopen, worden minder stroef met muziek,” zegt Mariska “Je lijf reageert op muziek en de juiste muziek kalmeert de cliënt, waardoor getouwtrek met de cliënt minder wordt en jij je kunt focussen op het verlenen van goede zorg.”
Het maakt het dus een stuk makkelijker. Je kunt veel sneller contact maken dankzij muziek. Vooral met mensen met dementie: als het vermogen om te praten vervalt, is communicatie een probleem. Met muziek communiceer je en kun je de gemoedstoestand van je cliënt verbeteren. Het verlenen van zorg verloopt soepeler, waardoor jij meer tijd overhoudt voor andere cliënten – zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de zorg.
Verbeter het welzijn door beweging
Door beweging voelt iedereen zich beter. Datzelfde geldt voor mensen met dementie, Alzheimer en andere ziektebeelden. “Horen we muziek, dan ontstaat vaak de drang om mee te bewegen. Een simpel nummer van vroeger, zoals Vader Jacob, stimuleert de cliënt al om te bewegen en mee te deinen/zingen.”
Maak je eigen werk leuker
Werken in de zorg kan soms zwaar zijn. Je hebt zo veel cliënten onder je hoede en je wil het voor hen allemaal zo goed mogelijk doen. Naast dat je waardevoller contact kunt hebben met je cliënten en daardoor tijd bespaart, is muziek ook een stimulans voor jou als zorgprofessional. Want zeg nou eerlijk, muziek geeft kleur aan je dag.
Muziek Ont-Zorgt!
Waar wacht je op? Ga zelf met muziek aan de slag op de werkvloer, en je zult direct de voordelen merken.
Wil je wat meer diepgang in het toepassen van muziek in de dagelijkse zorgverlening? Mariska Pool organiseert de training ‘Muziek Ont-Zorgt’ waarin we je graag uitdagen om op een andere manier naar zorg te kijken en hoe jij muziek het beste kunt toepassen op je werk.
Deze training is geaccrediteerd met 6 punten door het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden.
Jasper van Gulik voor BartN